Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie stadswoningen

Beschrijving

Nummers 3-5: twee gelijke enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Ontwerp van 1927 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge) gebouwd op de rooilijn van 15 oktober 1928. Baksteenbouw op bepleisterde grijze plint en met licht historiserende trapgevels (6 treden en topstuk). Steekboogvormige muuropeningen: strekken verlevendigd met witgeglazuurde bakstenen. Kleine roeden in bovenlichten van vensters en in topvensters. Nummer 7 vervangt in 1928, op de rooilijn van 15 oktober 1928, een laag huis met tuitgevel. Breedhuis van twee/drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Lijstgevel doorbroken door getrapt verankerd dakvenster. Gelijkaardige muuropeningen als nummers 3-5, vensters met T-ramen op de begane grond, kleine roeden in het zolderraam.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 862/1927, nummer 578/1928.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia