erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83016
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83016

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), oorspronkelijk één geheel met Hoedenmakersstraat nummer 15. In het eerste kwart van de 20ste eeuw woonhuis van en verbouwd door architect R. Cauwe (Brugge), oudere kern, zie dakspant met jaartal 1718. Hoge, historiserende bakstenen trapgevel (7 treden en topstuk).

De gevel horizontaal gelijnd door kordonvormende lekdrempels en doorlopende banden; gedifferentieerde registers door rondboognissen van beneden- en topvensters en gekoppelde blinde nissen op de tweede bouwlaag; geveltop extra gemarkeerd door de centrale, licht uitspringende pseudo-schoorsteenschacht uitlopend op polygonaal topstuk. Glas in lood met afbeelding van de schrijvers Hendrik Conscience, Albrecht Rodenbach en Guido Gezelle in de benedenramen. Aanleunend laag rechter gebouw met monumentale ingangspoort van arduin, geblokte omlijsting en drie venstertjes in rondboognissen, plat dak oorspronkelijk met balustrade diende als terras. Zijgevel: verankerde, bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met segmentbogige muuropeningen en neo-18de-eeuw schrijnwerk, op de bovenverdieping pittoresk driezijdig erkertje met glas-in-loodramen; tegen de zijgevel bakstenen korfbooggalerij steunend op pilasters.

Interieur. Rijk versierde begane grond, kamers onder meer met parket, vleugeldeuren, balklagen onder stucwerk. Hal en achterliggende galerij met granitovloer afgeboord met plantenmotief in mozaïek, marmeren lambrisering in de hal; steektrap in granito, leuning met fraaie houten trappaal en gevlochten metalen spijlen. Salon aan straatzijde in neoclassicistische stijl, overdadig gebruik van verguld stucwerk op muren, lambriseringen, schouwboezem, deuren, supraportes, boven de gordijnkasten; gesculpteerde witmarmeren schouw met boezem geflankeerd door pilasters en mascaron boven de spiegel; plafonds met lijstwerk. Bij het begin en einde van de galerij, vleugeldeuren met kroonlijst en erboven medaillon gevat in zwaar stucwerk. Enfilade van drie kamers uitlopend op de galerij: middelste kamer in neorococostijl onder meer met roodmarmeren schouw, stucwerk op muren, pilasters en plafond, spiegels op de penanten, beeldhouwwerk op de schouwboezem en supraporte met uitbeelding respectievelijk van muziek en tekenkunst; twee flankerende kamers in Vlaamse stijl onder meer met lambrisering, neogotische zandstenen en houten schouw. Dakspant, gedateerd 1718 met schaar- en nokgebinten.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, mei 1982.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83016 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.