Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekpand van twee traveeën en drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder kruisende zadeldaken (leipannen). Na de restauratie van 1971 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge) blijven enkel de gevels bewaard. De voorgevel is een verankerde lichtgeel-beschilderde tuitgevel met vlechtingen, schouderstuk rechts, zwart-beschilderde plint, opklimmend tot de 17de eeuw. Centrale rechthoekige deur met afgeschuinde dagkant als aanzet van oudere korf- of tudorboogvormige opening. Rechthoekige vensters, rechts op de begane grond met bewaarde afgeschuinde dagkant. Bovenvensters met zandstenen bolkozijnen, terugliggende lateien en afgeschuinde dagkanten, ontlastingsbogen. In de top luik met geblokte omlijsting. Vernieuwde ramen met kleine roedeverdeling. De zijgevel is een verankerde lichtgeel-beschilderde lijstgevel. De bovenvensters hebben houten bolkozijnen, zie oorspronkelijke vensters waarvan nog één latei bewaard is. Hoge, centrale schoorsteenschacht. Rechts poortgebouw van één bouwlaag met korfboogpoortje uit de tweede helft van de 20ste eeuw, ter vervanging van lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen, horend bij de eenheidsbebouwing van Sterstraat nummers 11-15. De achtergevel is een bakstenen tuitgevel met vlechtingen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1295/1971.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 260.