Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving

Beschrijving

Enkelhuis van vijf/vier traveeën en één/twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 16de tot 18de eeuw(?). Lins aanbouw op de begane grond toegevoegd in 1848. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1979-1985 naar ontwerp van architecten L. Laloo en P. Cardinael (Brugge). Gedecapeerde lijstgevel van verankerde baksteen. Rechthoekige muuropeningen, blind in de tweede travee, met strekse latei en zandstenen onderdorpels. Dakvenster met rechthoekig venster in korfboognis met afgeschuinde dagkanten. De zijgevel is een verankerde tuitgevel met een tudorboognis met afgeschuinde dagkanten in de top. Rechts, uitstekende schoorsteenschacht met rechthoekige basis en zeshoekige rookmonden. Achteraan: bijgebouw met verankerde bakstenen tuitgevel met vlechtingen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 19/1848, nummer 1383/1978.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 200.