Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving

Beschrijving

Beeldbepalend herenhuis, dubbelhuistype van acht + drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken (Vlaamse pannen) met poortgebouw, koetshuis en paardenstal aan de Annuntiatenstraat. Oorspronkelijk bestaande uit drie huizen en met trapgevel aan de Annuntiatenstraat. De huidige plattegrond ontvouwt een brede vleugel aan straatzijde en drie diepe vleugels aan tuinzijde waarvan linker deel met 17de-eeuwse en middendeel met 16de-eeuwse kern; waarschijnlijk in de loop van de 18de eeuw samengevoegd en omgebouwd tot huidige toestand. In 1885 verfraaien van de voorgevel: aanbrengen van doorlopende lekdrempels, lijsten en omlijstingen aan deur en vensters, verwijderen van 18de-eeuwse dakkapellen; omvormen van de zijtrapgevel tot lijstgevel en inbrengen van vensteropeningen zie voorgevel. In 1920 aan tuinzijde aanbouwen van veranda naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge).

Bepleisterde en grijsbeschilderde lijstgevels op donkere plint. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting met oren voor de vensters, voorzien van persiennes op de begane grond; rolluiken en -kasten in de drie rechter traveeën. Paneelwerk op de borstweringen. Gelijkaardige zijgevel: middenrisaliet met blinde travee rechts geflankeerd door verdiepte panelen. Bewaard 19de-eeuws houtwerk van T-ramen en vleugeldeur. De korte schoorsteenschachten lokaliseren de verschillende stookplaatsen.

Interieur. De structuur van de oudere huizen blijft afleesbaar in de bepleisterde moerbalken, sommige met sleutelstukken, op begane grond en bovenverdieping; in de dakconstructie: op de linker zolder uit de 17de tot 18de eeuw onder meer met schaargebinten met telmerken, op de middenzolder uit de 16de eeuw met rest van sporenkap met telmerken en oorspronkelijk verbonden met één hanenbalk; de huidige tussenmuur bewaart sporen van de voormalige eind- en puntgevel van het 16de-eeuws diephuis met segmentboogvenster met afgeschuinde dagkanten, verbouwd tot deuropening. Groot centraal trappenhuis met eenvoudige 18de-eeuwse steektrap, daarachter kamer in 18de-eeuwse stijl met grijsmarmeren schouw in Lodewijk XVI-stijl, stucwerk in de schouwboezem en deurstukken met putti, muziekinstrumenten, pijlen, toorts, jachthoorn. Rechts, groot salon met 19de-eeuwse aankleding, mogelijk van 1885, onder meer lambriseringen, lijstwerk, schouw. Achteraan zogenaamd "Vlaamse Kamer", eind 19de eeuw, met veranda van 1920 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge): parket en eikenhouten lambrisering, zwarte natuurstenen 17de-eeuwse (?) schouw, schouwboezem met eikenhout bekleed en met opschrift "OOST WEST THUIS BEST".

Aan de Annuntiatenstraat, achter de blinde verankerde bakstenen muren, respectievelijk de paardenstal en poortgebouw met koetshuis. De paardenstal is een 17de-eeuws huis, vroeger deeluitmakend van Annuntiatenstraat nummers 103-115 en in de 19de eeuw verbouwd, zie sporen van oudere openingen in de gevel. Het interieur bewaart balklagen en schaargebinten van dit voormalige huis. Poortgebouw met tudorboogpoort met afgeschuinde dagkanten, 17de eeuw (?): opgeklampte vleugeldeuren met ingewerkte deur, bewaard hang- en sluitwerk, daarboven rechthoekige luikopening. Links daarvan het 18de-eeuwse koetshuis.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 15 december 2000.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 75/1885, nummer 73/1920.