Directeurswoning van marmerij Campers

Beschrijving

Indrukwekkend half vrijstaand modernistisch getint burgerhuis, directeurswoning van marmerij Campers (zie Langerei) met art-deco-elementen, van 1930 naar ontwerp van architect M. De Meester (Brugge), drie traveeën en twee/drie bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Combinatie van witstenen parement op hoge arduinen plint. Streng symmetrische gevelopbouw en volumespel: zijrisalieten onder uitspringende kroonlijst flankeren als hoekblokken de hogere middentraveeën zijn gemarkeerd door een gelijkaardige kroonlijst. Lage keldermonden volgen het ritme van de gevel. Rechthoekige muuropeningen onder natuurstenen lateien, origineel houtwerk geschilderd in contrasterend rood en zwart. Links, groter venster van de vroegere toonzaal. Deur in afgeronde omlijsting en flankerende venstertjes gevat in arduinen parement; op de plint reliëfsteentjes met loofwerkmotief. Kolossaal venster voor de verlichting van het trappenhuis. Typische geometrische art-deco-ornamentatie voor deur, deurbel en vensters van middentravee en rechter benedenvenster.

Rechts poortgebouw van één bouwlaag en twee traveeën met gelijkaardige muuropeningen; schamppalen. Nagenoeg blinde zijgevel doorbroken door één rechthoekig venster. Links oprit met smeedijzeren hek van circa 1900, naar verluidt afkomstig van de vroegere marmerij.

Interieur/ Behouden art-decogetinte vormgeving op de begane grond. Centrale hal: muren met witstenen en marmeren lambrisering à livre ouvert, originele verlichtingselementen; marmeren trap met geometrische trappaal, trapleuning gedeeltelijk in metaal opengewerkt; aansluitend sas en sanitair aan tuinzijde. Twee vertrekken aan de straatzijde: links voormalige toonzaal en rechts salon en "woonplaats" in suite; parketvloer in geometrische motieven, muren beschilderd met donkerrode en - blauwe banen en afgeboord met gouden bies, deuren beschilderd in zwart, rood en goud, massieve gevlamde marmeren schouw, originele verlichtingselementen. Vertrek aan tuinzijde of "woonplaats": zwart-grijze cementtegels gelegd in geometrische patronen, geheel van monumentale gevlamde marmeren schouw à livre ouvert met voor de schouwwangen twee marmeren zitbankjes. Speelkamer en garage in de rechter aanbouw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 327/1930.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia