Pakhuis

Beschrijving

Voormalig 17de-eeuws pakhuis. Voorheen één geheel met nummers 13-15, de brede, homogene gevelrij had rechts van huidig nummer 13 een op de straatgevel uitspringende, monumentale schoorsteenschacht met zes rookkanalen. In 1961 vervangen van nummer 15 door huidig appartementsgebouw naar ontwerp van architect R. Van Oyen (Brugge).

Pakhuis met verankerde bakstenen lijstgevel van tien traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), twee dakkapellen in tuitgevel met vlechtingen en luiken. Tudorboogpoort met afgeschuinde dagkanten; poort met ingewerkte deur en poortnaald heeft bewaard houtwerk, hang- en sluitwerk. Getoogde vensters met natuurstenen onderdorpels; getralied op de verhoogde begane grond en tweede bouwlaag, dwarsregel van laatst genoemde op begane grond bevestigd in natuurstenen blokje; binnenluiken op de bovenverdieping en in de dakkapellen.

Interieur. Volledig bewaard: balklagen, moer- en kinderbalken met sleutelstukken op natuurstenen consoles. Dakspant met vier dubbele schaargebinten met telmerken, makelaar met vliering.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, augustus 1983.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 278/1961.