Rij burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij burgerhuizen

Beschrijving

Rij van enkelhuizen van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse en mechanische pannen); nummers 78-80 naar ontwerp van architect Laurent Andries (Brugge) van 1906 maar gedateerd 1907, zie gevelsteen, nummers 82-84 van 1907, nummers 86-88 van 1908, laatst genoemde naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw (Brugge). Trapgevels (6 of 7 treden en topstuk) in neobarokke stijl getypeerd door sierankers, contrasterende speklagen en lateien van zandsteen en dito aanzet- en sluitstenen van de geblokte ontlastingsbogen. Gevels van nummers 78, 80 en 88 rijker uitgewerkt door uitkragende bovenbouw op rondboogfries, cartouches met opschriften verwijzend naar de bierbrouwerij.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 361/1906, nummer 301/1907, nummers 7 en 112/1908.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia