Kantoorgebouw van de gistfabriek

Beschrijving

Beeldbepalend kantoorgebouw van de "gistfabriek". Hoekpand van twee bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van architect M. De Meester (Brugge), van 1925. Baksteenbouw op arduinen plint. Ritmisch gestructureerde gevelopbouw waarbij de traveeën worden benadrukt door uitspringende muurdammen met siermetselwerk op de hoeken; streks metselwerk op de borstweringen. Als risaliet benadrukte art-deco-inkompartij: gestileerde portiektravee met ingedrukte boogdeur tussen geometriserende variante van gegroefde pilasters met Ionisch kapiteel; hierbij aansluitend, boven de kroonlijst, lisenen van baksteen uitlopend in de vlaggenmasten; in het spaarveld, klein en hogerop langwerpig drielichtvenster met gekleurd glas in lood in geometrisch patroon. Beglaasde vleugeldeur met fraai smeedijzeren hek. Achtergevel: hoge rechthoekige ramen met metalen roedeverdeling.

Interieur. Centrale hal waarop burelen van directeurs en bedienden uitkomen, dubbele bordestrap leidend naar bovenverdieping met balustrade. Totaalconcept in art-decostijl: grijsmarmeren wandbekleding, verlichting, verwarmingselementen, smeedwerk van trapleuningen en balustrade op de bovenverdieping, deuren en koepel met geometrische glas-in-loodpanelen versierd met gekleurd glas. In sommige burelen bewaard kantoormeubilair onder meer met rolluikkasten; twee directieburelen met houten lambriseringen, paneeldeuren en ingemaakte kasten. Glazen koepel is opgehangen aan een metalen spant. De aansluitende voormalige kantoorruimte bewaart nog: rolluikkasten, metalen roosters van vloerverwarming met geometrische motieven, paneeldeuren, tegen hoog plafond opgehangen verlichtingselementen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 359/1925.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia