Stadswoningen

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Twee gelijkaardige lage enkelhuizen van samen zes traveeën onder zadeldak (nok parallel, Vlaamse pannen), 17de eeuw. 1979: samenvoegen van nummers 31-33 en restaureren naar ontwerp van architect L. Neyt (Brugge). Nummer 29: "Kunstige Herstelling" van 1988 naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge) met behoud van voor- en achtergevel, plaatsen van bovenlicht van deur op basis van bestaande sporen. Verankerde, witbeschilderde bakstenen lijstgevels gecombineerd met een brede tuitgevel voor de geblokte rondboogvormige zoldervensters, mascarons bij nummer 29. Deuren met afgeschuinde dagkanten, zandstenen latei op consoles. Rechthoekige 19de-eeuwse vensters met kleine roedeverdeling, nummer 29 met bewaarde afgeschuinde dagkant refererend aan de oorspronkelijke hoogte. Nummer 31-33 met ontlastingsbogen op de begane grond en in de top een dichtgemetselde oculus.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief dossier DW000304.
  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1527/1988.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 251/1979.