Woonhuis van schilder J. Benson

Beschrijving

Voormalige woonplaats van schilder J. Benson (tussen 1569 en 1581). Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak. Bepleisterde en lichtgeelbeschilderde lijstgevel uit 1838, verbouwing van een topgevel naar analogie met nummer 4. In dit geval, soort van schermgevel en met blinde vensters in de zijtravee van de mezzanino. Rechthoekige openingen, en arduinen lekdrempels, doorgetrokken tot kordon op de bovenverdieping.

Interieur. Bewaarde kelder en 16de-eeuwse(?) moerbalken.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 101/1838.
  • BEERNAERT B. (e.a.) 1998: Huizen en hun bewoners. Een 16de-eeuwse stadswandeling door Brugge, Brugge, 36.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 12.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia