Hoeve Hof ten Brempt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ten Brempt

Beschrijving

Zogenaamd "Hof ten Brempt" gesloten hoeve gelegen in een open landschap; bakstenen gebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met vaalt. Voorheen omwalde hoeve, vermeld in 1570 als eigendom van de abdij van Drongen. Toegankelijk via deels gekasseid wegje met recente Onze-Lieve-Vrouwekapel aan de baan. Ten noordoosten, ijzeren inrijpoort. Ten zuidoosten, boerenburgerhuis met voortuin; dubbelhuis met twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak met lantaarn (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Beraapte voorgevel op arduinen plint. Rechthoekige muuropeningen in gepleisterde omlijsting met lekdrempels. Beluikte benedenvensters. Deur gevat in neoclassicistische arduinen omlijsting op neuten, bekronende druiplijst; fraai bovenlicht met metalen tracering en kleurrijke beglazing. Kroonlijst op modillons. Erfgevel met zelfde ordonnantie als de voorgevel. Licht getoogde vensters met lekdrempels. Links, éénlaagse aanbouw onder afgewolfd schilddak (leien). Ten zuidwesten, éénlaagse, recent verhoogde stalvleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw, met traditionele rondboogdeurtjes in zandstenen geschilderde omlijsting op imposten. Halfronde vensters. Ten noordwesten, stalvleugel met twee rechthoekige veldpoorten met houten lateien, verder segmentboogvormige muuropeningen. Ten noordoosten, grote langsschuur met segmentboogpoort en uilengaten, langsgevel met recente stalvleugel onder schilddak. Rechts, bakhuisje in het verlengde.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle