Parochiekerk Sint-Martinus

Beschrijving

Eenvoudige neogotische pseudobasilicale kerk met ommuurd tuintje en parking. Oudste vermelding van de kerk in 1117: huidige kerk van 1852-1855 naar ontwerp van architect Louis Minard (Gent).

De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, een driebeukig schip van zes traveeën, een koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting, noord- en zuidsacristie in de oksel van koor en schip. Gebouw van baksteen met plint en hoekstenen van zandsteen onder zadeldak (leien). Sacristieën onder afgewolfd zadeldak (leien). Sobere westgevel, gemarkeerd door hoekpijlers uitlopend op pinakels. Vierkante westtoren, overgaand in achthoek; drie geledingen onder ingesnoerde spits (leien); geflankeerd door vlakke lisenen. Spitsboogdeur in arduinen geprofileerde omlijsting op neuten; links en rechts spitsboognis met respectievelijk beelden van Sint-Petrus en Sint-Paulus; verder spitsboogvormige vensters en galmgaten in geprofileerde omlijsting van arduin met geprofileerd boogtracé op gestrekte uiteinden, arduinen lekdrempels. Gelijksoortige vensters in gevels van zijbeuken en koor. Blinde koorsluiting met 1874 gedateerde gevelsteen in het oostpand. Achter het koor, bron van de Heilige Eligius met bakstenen kapelletje met beeld van de Heilige Eligius en twee engelen, 1912 gedateerd.

Mobilair

Neogotische altaren van 1854; neogotische preekstoel door Peeters (Turnhout). Orgel door P.J. Vereecken (Gijzegem) van 1861, verbouwd door de familie Loncke (Esen) in 1946.

• VANDENBUSSCHE - VAN DEN KERKHOVE C., Fotorepertorium, Kanton Herzele, 1976, p. 19.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

In de zijbeuk rechts bevindt zich op een sokkel een beeld van "Heilige Redemptorist Johannes Neumann". Dit beeld (circa 1,50 meter hoog) is een duplicaat van het origineel heiligenbeeld dat zich in de kloosterkerk van de paters redemptoristen te Gent bevindt (zie erfgoedfiche ID 215061). Het origineel beeld werd in 1978 ontworpen en uitgevoerd in gips door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke-Nazareth). Omstreeks 1979 werd het duplicaat eveneens door hem gemaakt.

• Informatie verstrekt door E. Van Lancker.
  • U kan een foto van dit beeld in de Sint-Martinuskerk te Burst zien op onderstaande webpagina. Klik naar: http://belgiumview.com/belgiumview/tl1/view0005082.php4?pictoshow=0005082bx