Herenhuis met tegeltableau

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: tegeltableau

Beschrijving

Aanvankelijk, diephuis van drie + zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), mogelijk met 17de-eeuwse kern. In 1975-1976, gerestaureerd naar ontwerp van architect P. Galle (Brugge) met name aanpassen van het woonhuis tot appartementen. "Kunstige Herstelling" van 1996. Oorspronkelijke trapgevel met enkelhuisopstand aan de Sint-Jorisstraat in 1844 vervangen door een eenvoudige laatclassicistische lijstgevel; toen tevens uniformeren en hoger optrekken van de zijgevel en aanbouw aan de Poitevinstraat. Door het overbrengen van de voordeur fungeert de vroegere zijgevel nu als voorgevel en is ook de ruimtelijke indeling van het binnenhuis vermoedelijk grondig aangepast. Verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige openingen op arduinen lekdrempels, doorgetrokken tot omlopend kordon op de lagere derde bouwlaag; persiennes op de begane grond. Voordeur in de tweede travee van de vroegere zijgevel - in plaats van in de eerste, zie bouwaanvraag van 1844. Uiterst links van huidige voorgevel, lagere bouw van 1849, heden met poort.

Tegen dezelfde gevel, kleurrijk tegeltableau onder houten luifeltje, ter vervanging van pestschilderij van 1866: uitbeelding van de Genadestoel en verschillende heiligen met de Brugse torens op de achtergrond, gesigneerd "H. DE GRAER / 1900" en "MAISON / HELMAN / BRUXELLES", producent van de geëmailleerde tegels; onderaan verklarend opschrift "H. CAROLUS BORROMEUS, H. BRUNO DE KARTYUSER, H. MOEDER GODS, H. ADOLPHUS BISSCHOP VAN OSNABRÜ CK, H. DRIEVULDIGHEID, H. JOSEPH, H. ANTONINUS ABT, H. ROCHUS, H. BARBARA / FLAGELLVM PESTIS DEVS AVFEREBAT / GEBENEDYD GOD EN ZYNE HEILIGEN ALTYD OPDAT GY MOOGT WEZEN VAN DE PESTE BEVRYD IN DIT HUYS IS DE PESTE GESTVT TEN JARE 1666".

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 106/1844, nummer 26/9/1849, nummer 1378/1971.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 2 oktober 1995.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, 1972; Fiche, november 1985.
  • BAECK M., VERBRUGGE B., De Belgische Art Nouveau en Art Deco wandtegels (1880-1940), in M&L Cahier, nummer 3, 1996, p. 122.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 296.
  • VANHOUTRYVE A., Brugse Stand- en Borstbeelden. Historische analyse en retrospectieve, Brugge, 1989, p. 163-168.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia