Burgerhuis met tuinpaviljoen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis met tuinpaviljoen

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak (Vlaamse pannen), met kern uit de 15de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1980-1982 naar ontwerp van architect K. Lansoght (Brugge): ontpleisteren van de voorgevel, verwijderen van het puivenster, vernieuwen van het schrijnwerk en verbouwen van de dakconstructie achteraan van mansarde- tot half schilddak. Verankerde en beschilderde bakstenen trapgevel (10 en 11 treden + topstuk), links geflankeerd door overbouwde, segmentbogige doorgang van twee bouwlagen onder lessenaarsdak die naar tuin leidt. Rechthoekige openingen onder strek. Brede koetsdoorgang met houten vleugeldeur van circa 1900. Top van twee bouwlagen en rechthoekige luikopening bovenaan.

Achtergevel: verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel van vijf/drie traveeën. Begane grond aangepast in de loop van de 18de eeuw: vijf openingen met smalle, arduinen penanten, elk onder ontlastingsboog met open voeg. Boven tweede bouwlaag kraagt de gevel lichtjes uit boven de vensterstrekken, zie verhoging van gevel in de loop van de 17de of 18de eeuw. Op bovenste verdieping, kruiskozijnen waarvan links twee met afgeschuinde dagkanten.

Interieur. Originele balklagen en dakconstructie bestaand uit schaar- en nokgebinten. Spitsbogige lavabonis met rolstaafprofiel. Kamer met houten schouw met eenvoudige stucboezem uit de 18de eeuw, en andere met gotische schouw waarvan rechtstanden uitgewerkt met vrouwen- en mannenhoofd.

Onderkelderd tuinpaviljoen van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de Speelmansrei; Vlaamse pannen), vermoedelijk circa 1700. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1986-1987 naar ontwerp van zelfde architect. Bakstenen lijstgevel met licht getoogde deur met kwartrond profiel, geflankeerd door twee blinde, ovale oculi. Dakvenster met afgeronde tuittop; korfboognis met afgeschuinde dagkanten.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 277.
  • ESTHER J., Arthur Vandendorpe, restaureren, renoveren, Brugge, 1994, p. 66-67.