Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Hoekpand van vier + vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat; Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk één pand met nummer 12 (twee traveeën). "Kunstige Herstelling" van 1997 naar ontwerp van architect J. Waes (Brugge) onder meer vervangen naar 18de-eeuws model van het houtwerk op begane grond en toevoegen persiennes. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, heden met dubbelhuisopstand, horizontaal geleed door omlopende kordonvormende lekdrempels op de bovenverdieping en dito houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters en deur; laatst genoemde in rechthoekige, geprofileerde omlijsting met fijne waterlijst. Twee blinde vensters, sinds restauratie voorzien van gesloten persiennes. Twee (latere?) bakstenen dakkapellen met driehoekig fronton. Beschilderde, bakstenen zijgevel met gelijkaardige indeling. Natuurstenen bordestrap met smeedijzeren leuningen leidt vanuit balkondeur op begane grond naar het tuintje aan de Reie.

Interieur. Kelder met beschilderde, bakstenen tongewelven. Het salon aan de rei bewaart marmeren voluteschouw in Louis Philippestijl.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 2 juli 1996.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia