Burgerhuis naar ontwerp van A. De Wispelaere

Beschrijving

Combinatie van breed- en diephuis in neobarokstijl van 1900 naar ontwerp van architect A. De Wispelaere (Brugge), zie initialen "ADW" op middelste cartouche; drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen).

Enkelhuisopstand met verhoogde begane grond; twee kelderopeningen. Verankerde trapgevel (7 treden + overhoeks topstuk), van baksteen met verwerking van arduin voor geaccentueerde stijlgebonden onderdelen als plint, hoekkettingen, onder-, tussen- en bovendorpels, aanzetstenen en met maskerkoppen verrijkte sluitstenen van de ontlastingsbogen en de uitgewerkte cartouches met opschriften "GEENE / RYCKER KROON" "DAN / EIGEN SCHOON". Rechthoekige vensters en deur met holle dagkanten, op de bovenverdieping gevat in een centrale Brugse travee, type I, extra benadrukt door een arduinen balusterbalkon. Korfboogvensters op de lagere derde bouwlaag en rondbogig zoldervenster met luik. Bewaard houtwerk.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 37/1900.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia