Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema; twee traveeën en een bouwlaag onder zadeldaken (nok parallel met de straat; Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1975-1983 naar ontwerp van architect P. Galle (Brugge) onder meer ontpleisteren van gevel, vernieuwen van het schrijnwerk naar bestaand model en vernieuwen de zijgevel. Vlaamse gevels op bepleisterde plint. Korfboogdeuren met afgeschuinde dagkanten onder geblokte ontlastingsboog. Rechthoekig venster - oorspronkelijk met tussenstijl - onder strek en geblokte ontlastingsboog, bij nummer 13 beluikt. Geblokte rondboogvensters op de in de toppen. Zijgevel van nummer 13 afgewerkt met met vlechtingen en uitlopend op schoorsteenschacht met rookmonden (zie straatbeeld).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 537/1975.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 155.