Herenhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Imposant, eclectisch hoekpand van drie + twee traveeën en souterrain + drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); twee dakkapellen aan Gieterijstraat. Woning van 1913 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge). Dubbelhuis met parement van oranje baksteen op een sokkel van arduin; voorts ook gebruik van arduin voor de versneden kordons, omlopende banden ter hoogte van de dorpels en kalven, sluitstenen, al dan niet verdiepte en versierde borstweringen en de kroonlijst op klossen. Hoek op tweede bouwlaag benadrukt door halfronde erker bekroond door balusterbalkon voor het drielicht van de afgesnuite hoek; laatstgenoemde is ter hoogte van entablement versierd met allegorische bas-reliëf rondom oculus. Rechthoekig, rond- en segmentboogvormige openingen. Bewaard houtwerk onder meer vensters met kleine roedeverdelingen in de bovenlichten en een deels beglaasde deur onder een kalf met tandlijst. Eenvoudige voetenschraper.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 75/1913.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia