erfgoedobject

Herenhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
82638
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82638

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gebouwd in 1913 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge). Neoclassicistisch getinte lijstgevel met ornamenten ontleend aan de "Franse stijlen". Parement van kunststeenblokken op arduinen plint; geaccentueerde gevelgeleding door middel van Franse voegen op de benedenverdieping, de puilijst, kordons en omlopende kroonlijst op klossen. Risalietvormende bredere rechter travee afgelijnd door ordonnerende hoekbanden en bekroond door de hier gebogen kroonlijst op klossen; op de tweede bouwlaag gebogen erker die als sokkel dient voor het balkon van de derde bouwlaag. Vormen en afwerking van de vensters met hun al dan niet figuratieve sluitstenen leunen aan bij de rocaillestijl; idem voor de smeedijzeren balkonhekken en vensterleuningen; op het bouwplan zijn laatst genoemden voorzien voor alle vensters maar op de tweede bouwlaag zijn ze later blijkbaar vervangen door balusters. Boogdeur met waaier en druiplijst eveneens opgevat als variante van het 18de-eeuwse patroon. Houtwerk met licht gewijzigd uitzicht ten opzichte van bouwtekening. Houten kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 241/1913.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82638 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.