Samenstel van burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van neobarok breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), hoekpand met neo-Brugse inslag van één + één hoektravee + drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien; drie kleine dakkapellen) en een dubbelhuis in neo-Brugse stijl van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), alle drie gebouwd in 1904 als eenheidsproject. Verankerde baksteenbouw op bepleisterde en beschilderde plint; typerend gebruik van natuursteen voor kruis- en bolkozijnen, cartouches en mascaronsluitstenen.

Nummer 155, opgevat als overkragende trapgevel (6 treden + topstuk) opgevangen door drie geblokte rondbogen. Gevelsteen met opschrift en datering "IN GOD BETROUWD / EN ZOO GEBOUWD / DIT HUIS / HET SPINNEWIEL 1904 / GHENAEMT". Rijkelijk voorkomen van neobarokke elementen als natuurstenen speklagen in het verlengde van de onder- en tussendorpels, kraagstenen met maskerkoppen en cartouches in boogvelden. Hoekpand met gevelsteen waarop opschrift "HOE HOGER / HOE DROGER". Puien geordonneerd door brede benedenvensters opgenomen in een boognis met fantasierijk maaswerk en bovenverdieping geleed door Brugse traveeën, type II. Getrapt dakvenster (3 treden + topstuk) met ijzeren windvaan ter bekroning van de hoek; dito dakvenster (4 traveeën + topstuk) boven de middentravee van het aanpalend huis aan de Gulden Vlieslaan.

Gulden Vlieslaan nummer 69, door cartouche gedateerd "1905" en met gevelstenen waarop "WIENS BROOD MEN EET / DIENS WOORD MEN SPREEKT"; voorts karakteristieke Brugse traveeën, type I en II met steekbogige, korfbogige en ruitvormige (?) afsluiting; rijk en gevarieerd maaswerk, afwisselend in gekoppelde boogvelden.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 90/1904.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 78.