Meisjesschool Arme Maagdekens

Beschrijving

Oorspronkelijk geheel van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), mogelijk uit de 18de eeuw(?), later gesplitst in drie afzonderlijke panden van vier traveeën; nummer 84 slechts twee traveeën + poort met doorgang naar achterliggend Sint-Lodewijkscollege (nummer 86). Verankerde bakstenen lijstgevel, nrs. 84-88 bepleisterd en gewit. Begane gronden deels verbouwd (nummers 84 en 90 voorzien van winkelpui) of aangepast (zoals vensters van nummer 88). Licht getoogde bovenvensters onder strek en met arduinen lekdrempels. Drie dakvensters met puntgeveltje waarin rechthoekige venster opgenomen. Tussen nummers 88-90, dubbele schoorsteenschacht. De segmentboogdoorgang in natuurstenen omlijsting (nummer 84) leidt naar vier gebouwen rondom kleine speelplaats, id est voormalige locatie de Sint- Elisabethkapel uit de 15de eeuw, zie kaart van Marcus Gerards (1562). Vanaf 1517, stadsschool voor arme meisjes zogenaamd "Arme Maagdekens", zie meisjesfiguren met opschrift "ARME MAEGDEKENS STAEDE SCHOLE" in 1743 en 1759 geschilderd door de Brugse kunstenaar E. Malfait op de sinds 1968 vervangen houten vleugelpoort. Van het tweede of derde kwart van de 19de eeuw tot de jaren 1960 in gebruik door broeders xaverianen als zogenaamd "Sint-Jacobsschool". Links, klassenvleugel (nok evenwijdig met de speelplaats) van dertien traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) met verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel. De eerste vier traveeën wijzen op een oudere constructie, zie afgeschuinde dagkanten en geblokte ontlastingsbogen van de verlaagde vensters, zijpuntgevel met kleine opening met afgeschuinde dagkanten, natuurstenen latei en strek en sporen van een venster met ontlastingsboog.

• RAU J., 35 jaar geleden verdween de H.-Elisabethkapel, in Brugge die scone, XVIII, 1996, nummer 4, p. 4-5.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia