Huis 't Steenken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis 't Steenken

Beschrijving

"HUYS GHENAEMT 'T STEENKEN", zie opschrift op gevelsteen. Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), met kern uit de 16de eeuw. De huidige verankerde bakstenen trapgevel (7 treden + topstuk) met enkelhuisopstand, aanknopend bij de neo-Brugse traditie, is het resultaat van een "Kunstige Herstelling" van 1919 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge). Typerend gebruik van natuursteen voor plint, consoles, bol- en kruiskozijnen, aanzetstenen, gevelsteen en hijsbalkgat. Uitkragende bovenverdieping op drie segmentbogen en consoles versierd met bladmotieven naar gotisch patroon. Bovenvensters onder gekoppelde, verdiepte nissen en zoldervenster in segmentboognis met fijn maaswerk. Glas in lood in de bovenlichten.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 207/1919.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 76.