Herenhuis Dautricourt de Spot

Beschrijving

Zogenaamd "Huis Dautricourt de Spot". Samenstel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien schild- en zadeldaken, gebouwd als "Kunstige Herstelling" in 1903-1905 naar ontwerp van stadsarchitect C. De Wulf (Brugge). Neogotische, verankerde en gekanteelde gevel van baksteen op witstenen plint, geritmeerd door drie getrapte toppen (respectievelijk 5, 4 en 6 treden + topstuk), onder smeedijzeren bekroning of Brugs beertje met initialen "BDS" verwijzend naar bouwheer Dautricourt-de Spot. Links trapgevel gemarkeerd door Brugse travee, type II; type I toegepast in de derde trapgevel. In derde travee, geprofileerde segmentboogpoort, bekroond door kruisbloem. Kruis- en bolkozijnen in rondboognissen met boogvelden versierd met verschillend maaswerk. Boven de poort, neogotisch stenen Mariabeeld met Kind en inscriptie "ANNO / MCMIV". Gevelstenen met opschrift "ANNO MCMIV / DIT HUYS IS GHENAEMT / 'T HOF VAN HOLLAND", zie naam van de vroegere woning.

Aan tuinzijde, breedhuis van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen) en aan weerszijden uitlopend op klein paviljoen. Strakke, bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de 19de eeuw, getypeerd door kordonvormende lekdrempels en halfronde radvensters in de mezzanino.

Interieur. De inkom met marmeren aankleding, geritmeerd door Ionische pilasters, leidt naar imposante centrale hal, afgedekt door glazen overkoepeling die steunt op twee gietijzeren spanten. Centrale hal met terrazovloer en opvallende witmarmeren eretrap afgewerkt met sierlijke, met rozetten versierde smeedijzeren borstwering en eindigend op twee marmeren halfzuilen met composietkapitelen en wapenschilden van de bouwheer. Rond de hal liggen nu enkele bureaus met rijke, neoclassicistische aankleding en rechts hergebruikt, zwartmarmeren neorenaissanceportaal, gedateerd "1896" met centraal eikenhouten trapje, geflankeerd door gesculpteerde deuren.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 131/1903.