Huis De Schotel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Schotel

Beschrijving

"DIT HUYS / IS GHENAEMT / DE SCHOTEL", zie afbeelding. Diephuis van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met mogelijk bewaarde kern uit de 17de eeuw. Oorspronkelijk 17de-eeuwse trapgevel, in 1903 herbouwd in neobarokstijl als "Kunstig Herstelling" naar ontwerp van architect L. Hubrecht (Brugge). Verankerde bakstenen trapgevel (10 treden + topstuk met bolbekroning); typerend gebruik van witsteen voor de sokkel, deur- en oculusomlijstingen, voor de kruiskozijnen op de bovenverdieping en de speklagen ter hoogte van de tussen-, onder- en bovendorpels; zelfde materiaal voor de geblokte ontlastingsbogen met maskerkoppen en de cartouches in de boogvelden.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2/1903.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 74.