Hoeve Het Kloosterhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Kloosterhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Aaigem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Aaigem

Beschrijving

"Het Kloosterhof", vrij grote gesloten hoeve, gelegen in de dorpskom, ten zuidwesten van de kerk. Aaneengesloten hoevegebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met tuin. Aan de straatkant, rechthoekige inrijpoort met houten latei, opgenomen in de dwarsschuur.

Ten noordwesten, eenlaags boerenhuis met vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met klokkenruiter. Baksteenbouw met lange, stevige muurankers op hoge afgeschuinde plint, uit de tweede helft van de 17de eeuw, met latere aanpassingen. Gedecapeerde erfgevel met verhoogde begane grond. Uiterst links, rechthoekig keldervenster met diefijzers, links voorheen beluikt kruiskozijn met diefijzers; verder vernieuwde segmentboogvensters met omlijsting van gesinterde steentjes met druiplijstje (Rijnvorm) dito deurtje waarboven sporen van zandsteenblokken, verwijzend naar een bovenlicht. Witgekalkte aanbouw onder lessenaarsdak uit de 19de eeuw aan de achtergevel. Linker zijgevel met stevige, vernieuwde steunberen. Rechts prettig gecementeerde, van schijnvoegen voorziene zijpuntgevel aan de straatkant, met voortuintje met gesmeed ijzeren hek. Rondboogvormige benedenvensters en -deur; lekdrempels. Segmentboogvormige bovenvensters in vlakke omlijsting met doorlopende onderdorpels. Pseudovakwerk in de geveltop. Binnenin fraaie gotische schouw.

Witgeverfde dienstgebouwen onder zadeldaken, baksteenmetselwerk met lange muurankers; gepikte plinten. Segmentboogvormige muuropeningen en halve radvensters.

Ten noordoosten, voetgangersdeur en haakse stalvleugel met veldpoort. Ertegenover reeds vermelde dwarsschuur, waarschijnlijk oudste dienstgebouw met sterk overhellend dak op daklijstbalkjes.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle