19de-eeuws burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument 19de-eeuws burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1898

Beschrijving

Breedhuis met enkelhuisopstand; drie traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd, leien zadeldak, gebouwd in 1898 naar ontwerp van architect E. Van Heede (Brugge). Oorspronkelijke bepleistering van de lijstgevel in 1924 vervangen naar ontwerp van architect L. Goormachtigh (Brugge) door het huidig parement van natuursteen in neo-Lodewijk XVI-stijl: typerende festoenen, paneelwerk, lauwerkransen, spiegels op de borstweringen. Op de begane grond, rondboogvensters en -deur in geprofileerde omlijsting. Centrale erker op grote, natuurstenen consoles op de tweede bouwlaag. Bovenvensters gevat in neoclassicistisch getinte omlijstingen: flankerende, gecanneleerde pilasters onder een kroonlijst, al dan niet opgevangen door consoles. Bewaard houtwerk van 1924: vensters met roedeverdeling in het bovenlicht, rechthoekige erker, kroonlijst op klossen en twee oeils-de-boeuf met geprofileerde omlijsting.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 13/1898, nummer 337/1924.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia