Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën met verhoogde begane grond en twee bouwlagen, teruggaand op een oudere kern. Huidige bepleisterde lijstgevel dateert van 1863 en vervangt twee tuitgevels; het ontwerp voorziet ter hoogte van huidig nummer 66 een lager en dieper gelegen, neoclassicistisch gebouw, aan straatzijde afgesloten door een ijzeren hekken. Geprofileerde puilijst, doorgetrokken lekdrempels op de tweede bouwlaag en kordon onder de kroonlijst. Links, rondbogige koetspoort en korfbogige muuropeningen; licht getoogde bovenvensters in geprofileerde omlijstingen. Poort oorspronkelijk met bovenlicht; deur is verbouwd venster met deels bewaard houtwerk, zie bouwaanvraag.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 31/1863.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia