Godshuis Vander Meulen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Godshuis Vander Meulen

Beschrijving

Voormalig godshuis "Vander Meulen" zogenaamd naar stichter. Gesticht in 1676 (zie gevelsteen) voor drie weduwen van fusteinwevers-meesters. Huidig uitzicht resultaat van verbouwing van 1950-1951 toen de haast blinde voorgevel werd doorbroken met licht getoogde vensters. Aaneenschakeling van drie lage enkelhuisjes volgens spiegelbeeldschema, telkens twee traveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen). Gewitte verankerde bakstenen lijstgevel op gepikte plint gecombineerd met haast gevelbrede tuitgevel met schouderstukken, muurvlechtingen en rondbogig zoldervenster. Tudorboogdeuren met afgeschuinde dagkanten en uitgewerkte sluitsteen. Rechts, een gelijkaardige deur waarvan boog en het bovengedeelte van de dagkanten zijn afgewerkt met een kwartrond en afgeschuind profiel. Bewaarde balklagen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1047/1950.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 111.