Godshuis Van Peenen

• is aangeduid als beschermd monument Godshuis Van Peenen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Godshuis Van Peenen

Beschrijving

Voormalig godshuis zogenaamd "VAN PEENEN 1621", zie recent opschrift. Gesticht in 1621 door Pieter Van Peenen die toelating kreeg om het huis "Den Zelveren Harynck" te slopen en zes "nieuwe stenen camers" te bouwen. Vormt één geheel met de stichting van zijn echtgenote Isabella Gloribus (zie Gloribusstraat nummers 2-12). In 1967 verbouwen van de achtergevels door het uitbreiden van de huisjes aan de tuinzijde waarbij de kleine vensters en de segmentboogdeuren met afgeschuinde dagkanten verdwenen. In 1988-1989 restauratiewerken naar ontwerp van architect A. Schrauwen (Brugge): volledige reconstructie van de huizen waarbij de balklagen en het dakgebinte verdwenen.
Voormalig godshuizencomplex bestaande uit zes lage huizen volgens spiegelbeeldschema. Verankerde bakstenen lijstgevels, witgeschilderd boven een gepikte plint, twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) doorbroken door een licht uitkragende dakkapel met vlechtingen. Laatst genoemde niet bij nummer 9. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten. Tot 1967 eenvoudig enkelhuisje van één kamer diep met schouw en gang eindigend op een spiltrap.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. DW000290.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, november 1975.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 440/1965.