Refugium van de Sint-Andriesabdij

Beschrijving

Voormalig refugium van de Sint-Andriesabdij, sinds 1972 ingelijfd bij het nieuwe hotel dat een volledig bouwblok inneemt lopend tot aan de Hauwerstraat. Samenstel van lijst-, klok- en trapgevels van verankerde en gewitte baksteen. In 1933-1934 "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect A. D'Helft (Brugge). In 1973 aanpassing aan nieuwe hotelfunctie. Gevel met jaarankers 1571, vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Uitkragende bovenbouw op korfboogfries aanzettend op consoles, drie met het wapen van abt Gilbert Le Bleu (1555-1578). Aangepaste rechthoekige muuropeningen. Resterende gekoppelde ontlastingsboogjes boven twee benedenvensters; bovenvensters oorspronkelijk gevat in korfboognissen. Ter hoogte van de twee uiterst linker traveeën. Bouwnaad die op de bovenverdieping golvend uitgewerkt is.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 92/1933.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 29.