Watermolen De Graevemolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen De Graevemolen

• is aangeduid als beschermd monument Watermolen De Graevemolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Graevemolen

Beschrijving

Achter een recent, "in stijl opgetrokken" woonhuis: voormalige graan- en oliemolen, vooral uitgebouwd in de 19de eeuw, op 18de-eeuwse(?) kern. Bakstenen molengebouw langs waterloop, met twee interne bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen), met recentere bijbouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder twee aanleunende zadeldaken (nok loodrecht op het hoofdgebouw, mechanische pannen). Gecementeerde plinten en rechthoekige muuropeningen met houten latei en natuurstenen dorpels; verticaal getraliede vensters; aan beekzijde eveneens boogvensters. Achter het complex: een vrijstaande ronde fabrieksschoorsteen, op vierkante basis (met spaarvlakken), en met druiplijst en uitkraging bovenaan. Van de technische installatie resten nog een metalen bovenslagrad, de tandwieloverbrenging (in een octogonale kuip), vier koppels maalstenen uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) op de verdieping (worden ondersteund door een zware metalen vloer en gietijzeren - Dorisch geïnspireerde - kolommen), de olieplettermolen, recente bloemzift en builmachine. De in de 19de eeuw ingebrachte stoommachine werd echter reeds tijdens het eerste kwart van de 20ste eeuw door een driefasen elektromotor ACEC (92/ 38 V) vervangen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

De schoorsteen werd heropgebouwd na beschadiging door een blikseminslag in januari 2015.