erfgoedobject

Mouterij Cauwe

bouwkundig element
ID
82378
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82378

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mouterij Cauwe
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "mouterij Cauwe". Voormalige mouterij van circa 1888, palend aan het Capucienenreitje en met achtergevel aan de Westmeers. In 1984 heringericht ten behoeve van woningen naar ontwerp van architect V. Dauwe (Brugge): toevoegen van erkers, afbreken van rechter bedrijfsgebouw horend bij de mouterij en creëren van een doorgang naar heraangelegd binnenplein. Binnenblok samen met de nieuwe huizenrij rechts saneringsproject, in 1985 bekroond met de Europa Nostraprijs, zie opschrift aan de straatgevel.

Zwaar verankerde baksteenbouw bestaande uit verschillende achter elkaar liggende vleugels onder zadeldaken met verspringende nok (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). De voorgevel is een puntgevel: de behouden laaddeur met ijzeren balkon op de bovenverdieping en de hijskast met balk en katrol getuigen van de voormalige functie. Voorts resterende halve radvensters. De achtergevel is een tuitgevel met lisenen en getrapte spaarvelden.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 43/1888.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mouterij Cauwe [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82378 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.