Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis met dubbelhuisopstand op L-vormige plattegrond; vijf traveeën, opkamer en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak en zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot 16de(?)-17de-19de eeuw. Bij Marcus Gerards (1562) voorgesteld als een geheel van grote ommuurde tuin met aan de straatzijde links diep- en breedhuis (nummer 7) en rechts breedhuis ter hoogte van huidig nummer 9. Vóór 1861 een samenstel van tuit- en trapgevel van één bouwlaag; 1861: verbouwing zie huidige toestand.

1981: de toenmalige kaarsengieterij wordt ingericht als woning naar ontwerp van architect P. Gellynck (Brugge). Uitstalramen van 1998. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels op arduinen plint, rechthoekige muuropeningen met recente uitstalramen. Zijgevel: verankerde bakstenen lijstgevel, rechthoekige deur en venster, sporen van oudere openingen onder meer oculus. De achtergevel is een topgevel uitlopend in schooorsteenschacht en met vlechtingen. Tegen de achtergevel aanbouw met het voormalige koetshuis.

Interieur. Dakconstructie met schaar- en nokgebinte, telmerken.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia