Hoekcomplex van stadswoningen

Beschrijving

Samenstel, op een hoek, van verschillende panden achter eenvormige gevel uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Aan de Mariastraat, in 1771 zie tekening, één lijst- en vijf tuitgevels van één à twee bouwlagen. In 1844 opsplitsen van nrs. 16 en 18, in de loop van de 19de en 20ste eeuw plaatsen van houten winkelpuien. Roze- en geelbeschilderde bakstenen lijstgevels op zandstenen of grijze plint (beschilderd, van arduin of met gesinterde baksteen); tweemaal negen traveeën onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), links een 18de-eeuwse hoekafwerking. Belijnende kordons, segmentboogdeuren en -vensters met bepleisterde omlijsting met oren, neuten en sluitsteen. Zijgevel van Mariastraat nummer 23: verankerde bakstenen tuitgevel met vlechtingen. Rechts recentere aanbouw met erkertje en schoorsteenschacht.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 258.
  • SCHOUTEET A., Catalogus van oude plannen, nr. 188.