Beschrijving

Dubbelhuis, op L-vormige plattegrond, van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zijdelings afgesnuit schilddak (Vlaamse pannen), deels uit het tweede kwart van de 18de eeuw (eerste twee bouwlagen) en deels uit de 19de eeuw (derde bouwlaag). Verankerde en beschilderde, bakstenen lijstgevel met licht getoogde openingen, op eerste en tweede bouwlaag met vlakke 18de-eeuwse omlijsting. Centrale inkom onder balkon met ijzeren leuning op sierlijke, natuurstenen acanthusconsoles. Op de lagere derde bouwlaag haast vierkante vensters, alternerend blind en met bewaarde 19de-eeuwse schuiframen. Laatbarokke natuurstenen hoeknis met arduinen beeld van Maria met Kind. Voetenschraper. Verankerd, bakstenen achterhuis, en aansluitend oudere, verankerde tuinmuur.

Interieur. Rechts, kleine kelder met tongewelf. Traditionele indeling met centrale gang met oorspronkelijke marmeren tegelvloer, waarop drie salons en de trap uitkomen. Aan straatzijde, links klein salon met houten schouw en bepleisterde boezem voorzien van eenvoudig lijstwerk; rechts opkamer met 19de-eeuwse schouw. Originele balklagen.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 58.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia