Laatclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Laatclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met empire-inslag uit het eerste-tweede kwart van de 19de eeuw, oorspronkelijk als voorgevel van een breedhuis met oudere kern dat volledig werd gesloopt in 1971. Drie linker traveeën opgevat als imposante inkompartij waarvan begane grond geleed door Franse voegen en een rechthoekige poort tussen Toscaanse zuilen op arduinen basement, rondboogvensters van de zijtravee met geprofileerd archivolt op doorgetrokken imposten. Op de bovenverdieping, aansluitend drie traveeën breed balusterbalkon op geprofileerde consoles, toegevoegd in 1914 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge); centraal Venetiaans venster gevat in rechthoekige nis. Rechts, vijf traveeën, sober geritmeerd door rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. Twee fijne gevelbrede waterlijsten en aflijnende, houten kroonlijst op klossen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 70/1914.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 56.