Begijnenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Begijnhof van Brugge: buffer

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof, Brugge

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof: kapel en gebouwencomplex

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Minnewater en omgeving

Beschrijving

Enkelhuis op L-vormige plattegrond; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (leipannen), circa 1600. In 17de-18de eeuw achteraan toevoegen van diephuis van één bouwlaag. Restauratie in 1984. Voorgevel: lijstgevel met rechthoekige 18de-eeuwse muuropeningen; dakvenster met tuitgeveltje uitkragend op twee gekoppelde korfboogjes, houten luikje in korfboognis met afgeschuinde dagkanten. Rechter zijgevel: rechthoekig zolderluik met zandstenen dorpel en terugliggende latei, afgeschuinde dagkanten; twee tuitgeveltjes ondersteunen een dubbele zeshoekige schoorsteenschacht. De achtergevel is een tuitgevel met schouderstukken van twee traveeën, rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, bovenbouw met zandstenen bolkozijnen en terugliggende lateien.

Interieur. Bewaarde balklagen. Begane grond: in de gang geprofileerde tudorboogdeur (eerste kwart 17de eeuw) met daarboven console met engelenkopjes (17de eeuw). Op begane grond en bovenverdieping laatgotische zandstenen schouwen met mijter en hoofden van echtpaartje. Bewaard houtwerk van deuren in rabat en op de bovenverdieping oud hang- en sluitwerk van vroegere luikjes. Dakconstructie: schaargebinten en hanenbalkjes, telmerken.

Diephuis achteraan: bakstenen tuitgevel met schouderstukken, vlechtingen en ronde oculus in de top, rechthoekige muuropeningen met strekken.

Interieur. Balklagen en dakconstructie oorspronkelijk een sporenkap met schaar- en nokgebinten. Eenvoudige 18de-eeuwse schouw op de begane grond.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, april 1976; Nota, 1980.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 21.