Begijnenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Begijnhof van Brugge: buffer

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof, Brugge

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof: kapel en gebouwencomplex

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Minnewater en omgeving

Beschrijving

Breedhuis van vier/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), 16de eeuw. Restauratie in 1986. Alle muuropeningen met afgeschuinde dagkanten. Begane grond: rechthoekige deur en vensters, laatst genoemde met terugliggende lateien; het rechter venster heeft gekoppelde ontlastingsboogjes. Op de bovenverdieping: linker venster, oorspronkelijk uitgewerkt als bolkozijn, en klein steekboogvenster. Dakvenster met rechthoekige venster in korfboognis. Linker zijgevel/ Prof. Dr. J.Sebrechtsstraat. Links van nummer 54 stond tot de aanleg van de Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat nog een huis. Verankerde bakstenen tuitgevel uitlopend in schoorsteenschacht, vernieuwd, vermoedelijk circa 1890 bij aanleg van de straat. Blinde muuropeningen in korf- en spitsboognissen. De achtergevel: verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen en sporen van oudere, tudorboogdeur met afgeschuinde dagkanten en zandstenen bolkozijn als bovenlicht.

Interieur. Bewaarde balklagen en dakconstructie met schaargebinten. Eenvoudige laatgotische en 18de-eeuwse schouw op de begane grond. Links: blinde muur met gedichte korfboogdeur.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier DW000067.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 24.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia