Begijnenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Begijnhof van Brugge: buffer

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof, Brugge

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof: kapel en gebouwencomplex

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Minnewater en omgeving

Beschrijving

Diephuis, dubbelhuis van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) opklimmend tot 13de-14de eeuw; wijzigingen vanaf het vierde kwart van de 16de eeuw en in de loop van de 18de eeuw. Restauratie in 1998-1999 en 2001-2002: onder meer vervangen in tweede travee van deur door venster. Voorgevel: tuitgevel met rechthoekige muuropeningen, natuurstenen onderdorpels en terugliggende lateien, afgeschuinde dagkanten en ontlastingsbogen. Linker zijgevel, gemene muur van vroeger aanpalend huis met sporen van moerbalken en muurstijlen; kaarsnissen op de bovenverdieping waren blijkbaar per twee tussen de stijlen gegroepeerd. Voorts tegen de zijgevel, bijgebouw onder lessenaarsdak. De achtergevel is een puntgevel van drie traveeën met rechthoekige deur en vensters, sporen van oudere openingen.

Interieur. Ondiepe kelder met tongewelf. Bewaarde balklagen en sporen van verdwenen muurstijlen met korbelen. Op de begane grond, laatgotische zandstenen schouw, rechtstanden, versierd met hoofden van echtpaartje, dragen houten balk, boezem uitlopend op een troggewelf. Op de bovenverdieping een, tijdens de restauratie, vrijgekomen gotische zandstenen schouw met sporen van polychromie. Houten spiltrap naar de zolder versierd met ojiefprofiel. Dakconstructie met schaargebinten, tweede helft van de 18de eeuw.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 7 maart 2000.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 20.