Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag, gebouwd in 1890 als brouwershuis bij brouwerij "De valk" en ter vervanging van brouwerij "Den Anker", zie gevelsteen ter hoogte van nummer 9 + sluitsteen boven de voormalige poort. Bepleisterde en beige beschilderde lijstgevel met opvallende ornamentatie. Ordonnerende hoekbanden met Franse voegen ter aflijning van de gevel en het linker poortrisaliet. Natuurstenen plint. Typerende begane grond met Franse voegen en bossage, puilijst en kordonvormende lekdrempels van arduin, vensters in geriemde omlijstingen onder zware druiplijst en met paneelwerk; poorttravee met breder venster onder driehoekig fronton. Zwaar geprofileerde kroonlijst op al dan niet gekoppelde modillons met groeven.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 80/1890.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia