Kunstenaarswoning De Drie Leeuwen

Beschrijving

Zogenaamd "De Drie Leeuwen" zie drie natuurstenen wapenschilden in de poorttravee. Aan pleinzijde, samenstel van twee naast mekaar gelegen breedhuizen van links één zichtbare travee en twee bouwlagen en rechts een lager poortgebouw van drie/twee traveeën en twee bouwlagen. Huidig neogotisch uitzicht dateert van 1905 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles (Brugge), nagenoeg volledig gebaseerd op de voormalige toestand, zie anoniem schilderij van vóór 1871 uit Groeningemuseum; samen met nummer 39 gebouwd als atelier en woonhuis van glaskunstenaar J. Dobbelaere (1859-1916). Verankerde baksteenbouw met euvillesteen voor decoratieve elementen zoals geprofileerde poortomlijsting met kruisbloem, bol- en kruiskozijnen, waterlijsten enzovoort. Achtergevels (zichtbaar van aan Sint-Janshospitaal): bepleisterde en verankerde gevels. Links tweede, deels beglaasde puntgevel met glas-in-loodonderverdelingen en windveer.

Interieur. Bewaart naar verluidt verschillende decoratieve elementen zoals schouwen, wandtegels enzovoort. die getuigen van oudheidkundige interesse van de bouw- heer.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 237/1905.
  • Provinciaal Archief West-Vlaanderen, Archief Architectenbureau Charels, Charels en Hamel, BE PAWV A/K./1141.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, onuitgegeven nota.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia