Brouwerij De Maene

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Maene

Beschrijving

Eclectisch en neobarok getint breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, opgetrokken als "Kunstige Herstelling" in 1936 naar ontwerp van architect J. Priem (Brugge) en ter vervanging van een lijstgevel van vier traveeën en ingewerkte poort. Sinds 1546, deel van de brouwerij "De Maene" - zie gevelsteen met opschrift "BROUWERIJ" en afbeelding van een halve maan refererend aan de benaming "De halve Mane" na de splitsing van het pand. Heden huisbrouwerij "De Straffe Hendrik". In 1928, belangrijke uitbreiding van de brouwerij, zie gedenksteen op de binnenplaats. 1980: ombouwen van een garage tot brouwerij-taverne.

1983: openen van de feestzalen; omtrent die zelfde periode, openstellen van de andere bedrijfsgebouwen en inrichten tot museum dat nog een interessant deel van de oorspronkelijke uitrusting en het productieproces illustreert; daarnaast herbergt het ook alaam en voorwerpen horend bij de eigen of andere brouwerijen en privé-collecties.

Aan de straat, brouwershuis met verankerde, bakstenen lijstgevel, links en rechts met als trapgevels uitgewerkte dakvensters. Typerende neobarokelementen als natuurstenen cartouches, mascarons, aanzetstenen, kruiskozijnen en speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels. Erker van de rechtse poorttravee naar geïnterpreteerd middeleeuws patroon met getrapte zijwanden op consoles en drielicht op borstwering met houten bekleding. De segmentboogpoort zelf leidt naar een gekasseide binnenplaats, waar eigenlijke brouwerij de rest van het bouwblok tot aan Reie inneemt.

Rechts op de binnenplaats, voormalig koetshuis waarin ingewerkte jaarsteen 1961 doch naar verluidt opklimmend tot 1856, thans gebruikt als tentoonstellingsgallerij. Achteraan, oudste deel van de brouwerij doch meermaals, ook binnenin aangepast en uitgebreid. Bakstenen gebouw onder afgesnuit zadeldak (nok parallel aan de straat en erachter liggende Reie, pannen), dakkapellen en hijskast met dito balk aan de binnenplaats; vernieuwde gevels in vereenvoudigde Brugse stijl aan de Reie. Souterrain met deels behouden troggewelven tussen ijzeren I-profielen, zie onder meer vertrekken met rechtstreekse toegang tot Reie. Constructiesysteem dat naast balklagen ook nog voorkomt op de bovenverdieping maar grotendeels werd vervangen door nieuwe vloeren en ijzeren balken. Op de verhoogde begane grond, rechts huidig brouwhuis waarin jaarsteen 1856 doch met vernieuwd interieur, structuur en Duitse installatie "Steinegger" (1968). Behouden kapconstructie van grenenhout: pen- en gatverbindingen van de korbelen met de ontdubbelde trekbalk, en ingewerkte makelaar tussen twee schoren. Ook compleet bewaard hijsrad.

Links belangrijke uitbreiding (nok loodrecht op de straat), met jaarsteen H. Maes 1928 aan de binnenplaatszijde, en soortgelijke haakse aanbouw rechts. Industriële baksteenbouw gemarkeerd door lisenen en aflijnende muizentand in de spaarvelden. Verschillende volumes met opvallende vierkante eest onder plat dak gedomineerd door de gerestaureerde gek; binnenin behouden rooster op de hoogste bouwlaag afgedekt door een zorgvuldig afgewerkt piramidaal gewelf van baksteen.

Aanleunende vleugel, heden onder zadeldak met verluchtingsluiken tussen twee topgevels maar oorspronkelijk zonder bedaking. Hierin is het koelschip ondergebracht met bewaarde koperen uitrusting (1948). Ook behouden gistkuipen in de dito zaal met betonnen structuur: kruisende balken op twee pijlers. Voorts maturatiezaal onder troggewelven tussen ijzeren I-profielen; behouden ijzeren vaten " Meura / Tournai".

Het gedeelte aan de Reie, waarin nu de taverne en feestzalen zijn ingericht heeft binnenin een eenvoudige "industriële" betonnen structuur met pijlers en balken die contrasteert met zijn eerder traditionele baksteenarchitectuur.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nrs. 202, 286 en 1092/1928, nr. 509/1936.
  • GOEDBIER A., Bierverleden te Brugge. Degustieve wandeling langs biergetuigen, Brugge, 1994, p. 46.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia