Burgerhuis Boninswal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Boninswal

Beschrijving

Voormalig huis "BONINSWAL", zie gevelsteen boven poort met afbeelding van drie korenbundels. Oorspronkelijk domein van enkele panden en bijhorende uitgestrekte weilanden, zie kaart van Marcus Gerards (1562) daterend uit de 14de eeuw als bezit van de familie Bonin de Gapere. Heden complex van twee woningen tussen de Willemijnen- en Gapaardstraat, grondig verbouwd in 1955-1956 in neo-Brugse stijl doch deels met behoud van de oudere kern .

Links, hoek Gapaardstraat, hoekhuis (nok loodrecht op de Schaarstraat) van zes traveeën en twee bouwlagen volledig gebouwd in 1955-1956 in neostijl; zijtrapgevels (7 treden + topstuk).

Rechts, hoek Willemijnendreef, imposant samenstel van twee parallel gelegen breedhuizen van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen; getrapt dakvenster) met zijtrapgevels (10 treden + topstuk) en drie imposante schoorsteenschachten. Verankerde, bakstenen lijstgevel, ter vervanging van een bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de 19de eeuw met verzorgde, allicht 18de-eeuwse deur. Typerend voorkomen van zandstenen plint, kruis- en bolkozijnen; afgeschuinde dagkanten en gekoppelde ontlastingsboogjes met open voeg. Kleine roedeverdeling. Mogelijke deels oudere 16de-eeuwse(?) zijgevels. Tegen verankerde achtergevel is deels een lagere, recentere achterbouw opgetrokken; voorts rechthoekige openingen. Links, lager poortgebouw onder leien zadeldak (leipannen); tudorboogpoort met zandstenen negblokken en afgeschuinde dagkanten, deels hergebruikt materiaal. Achteraan grote stadstuin.

Interieur. Vrij ingrijpend aangepakt in 1956; hergebruikte gotische schouw met als hoofdjes uitgewerkte wangen en met mijter waarop wapenschild, zie poortgebouw is afgebeeld. Aan tuinzijde, groot salon in empirestijl met penantspiegels onder vergulde bas-reliëfvoorstellingen van schijvenfriezen en een zwart marmeren schouw met wit marmeren versieringen; bewaarde bepleisterde balklagen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 271/1955.
  • BAES W., WILLEMS J., DE BLIECK A. 1997: Van Rame tot Coupure, Brugge, 180-181.