Huize Kluyskens met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huize Kluyskens met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huize Kluyskens

Beschrijving

Voormalige pastorie, vermeld in 1574, gesloopt in 1822. Heden neoclassicistisch getint huis met stalvleugel en omgevende tuin, opgetrokken in opdracht van professor Kluyskens in de eerste helft van de 19de eeuw. Aangekocht door E.H. F. Van De Putte, pastorie van 1864 tot 1903. Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder schilddak met vorstkam (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen). Gebouw van baksteen op arduinen plint. Lijstgevel met gekorniste arduinen puilijsten. Drie middentraveeën, nauwelijks inspringend, tussen hoekrisalieten. Rechthoekige vensters in vlakke natuurstenen omlijsting, lekdrempels verbonden door gekorniste cordons; bovenvensters onder driehoekig fronton in zijtravee en druiplijst in de middelste; gietijzeren leuningen. Rechthoekige deur in omlijsting van arduin met onversierde trapezoïdale sleutel. Verzorgd houtwerk van de paneeldeur. Gekorniste kroonlijst.

Links, één travee brede aanbouw onder schilddak. Haaks wagenhuis met voorgevel van vier traveeën en zijgevel van één travee onder schilddak (Vlaamse pannen). Witgeschilderd gebouw van baksteen op gepikte plint. Bogenrij op vereenvoudigde Toscaanse pilasters. Rondboogdeuren in de spaarvelden. Straatgevel (Ouynaertweg): halve radvensters met onderdorpels van arduin.

• STUYVER P., De parochie St.-Martinus te Erpe, 1969, p. 348.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Siertuin

Door een bakstenen muur omsloten siertuin, uitgezonderd een gedeelte aan de Grote Zadelweg waar de muur door een schutting van betonplaten vervangen werd. Het wagenhuis is opgenomen in deze witgeschilderde omheiningsmuur op een zwarte plint. De tuinaanleg bestaat uit een ruim gazon en enkele solitaire loofbomen en coniferen.