Woning De Zeven Werken van Barmhartigheid

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Eekhoutstraat. Zogenaamd "De Zeven Werken van Barmhartigheid", zie boogveldreliëfs. Onderkelderd breedhuis, verdeeld in twee woningen, samen van zes/vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Rozenhoedkaai, leipannen; twee kleine dakkapellen); oudere kern, zie kelder. "Kunstige Herstelling" van 1967-1970 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge), uitgevoerd door aannemers Vermeersch en Delacourt (Brugge): restauratie van de bovenbouw, onder meer herstellen parement en herbouwen van de getrapte top, terugbrengen van vensters naar oorspronkelijke hoogte, verwijderen van negblokken en doorgetrokken lekdrempels, toevoegen natuurstenen kruiskozijnen en glas in lood, vernieuwen van de reliëfs in de boogvelden en van het hoekbeeld - allemaal in Vaurion Roche Jaune - naar ontwerp van beeldhouwer D'Havé (Eekloo); ook herstellen van de zijgevel op zelfde ingrijpende wijze. "Kunstige Herstelling" van 1977 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge), uitgevoerd onder leiding van aannemer A. Van den Dorpe: verwijderen van pleisterlagen, herstellen winkelpui naar teruggevonden sporen, vernieuwen kelderopeningen en vensters aan Eekhoutstraat en restauratie van het interieur. Gekanteelde gevel met getrapte middentop (7 treden + topstuk), naar verluidt gebouwd in 1672 in plaats van houten gevel. Verankerde baksteenbouw, rechts afgeboord met hoekblokken van zandsteen. Bovenbouw in overstek op vier korfbogen en twee halve accoladebogen aan de uiteinden. Begane grond: drie rechter openingen onder ontlastingsboog met open voeg, gevat in oorspronkelijke nissen met gekoppelde accoladebogen. Op de bovenverdieping, herstelde kruiskozijnen met afgeschuinde dagkanten onder barokgetinte, geblokte rondboognis met bas-reliëf in het boogveld; zoldervensters voorzien van gelijkaardige reliëfs: samen stellen ze de Zeven Werken van Barmhartigheid voor. Twee deuren voorafgegaan door bordestrap van respectievelijk 3 en 2 treden; links ook ijzeren leuningen. Hoeknis met Madonnabeeld met Kind waaronder inscripties "DOCTOR DE JAEGER / INVENIT", "A. D'HAVÉ / SCULPSIT". Zijtrapgevel (7 treden + topstuk): benedenvensters onder ontlastingsboog met open voeg gevat in korfboognissen. Kruiskozijnen met afgeschuinde dagkanten en geblokte ontlastingsbogen met verdiept boogveld op de bovenverdieping. Soortgelijke zolderluiken naar bolkozijnenpatroon. Aan Eekhoutstraat, breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), vermoedelijk met oudere kern. Zwaar verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hoge rechthoekige openingen. Soort van hijshaak.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 609/1967, nr. 385/1969, nr. 69/1977.
  • BEUCKELS L., HOEMAN R., Zeven Werken van Barmhartigheid , in Kontaktblad Gidsenbond Brugge & West-Vlaanderen, V, 1982, nr. 2, p. 14-15.
  • ESTHER J., Arthur Vandendorpe, restaureren, renoveren, Brugge, 1994, p. 54.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia