Neobarok burgerhuis met traptoren

Beschrijving

Neobarok samenstel van diephuis met souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen), geflankeerd door een traptoren onder leien tentdak, gedateerd op gevelstenen "VERNIEUWT / IN 1904" naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge). Typerende baksteenbouw gecombineerd met Euvillesteen voor de sokkel, drielicht op de verhoogde begane grond, kruiskozijnen op de bovenverdieping, doorgetrokken lekdrempels en tussen- en bovendorpels, geblokte ontlastingsbogen met sluitstenen, steigergaten, en gevelsteen met opschrift "'T IS EEN KUNSTE GOED OM WETEN/ 'T WEL HERSTELLEN VAN 'T VERSLETEN". Rechts, hoektoren met op boogfries uitkragende kroonlijst. Achteraan, ingesloten koer, afgesloten met smeedijzeren hek.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 168/1904.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 278.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

Opgetrokken in opdracht van mevrouw Macqué-Christiaens.
  • Provinciaal Archief West-Vlaanderen, Archief Architectenbureau Charels, Charels en Hamel, BE PAWV A/K./1157-1160.
  • GEVAERT, E. 1906-1907: Renaissance, Bulletin des Métiers d'Art, 6.6-7, 205.