• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Samenstel van twee diephuizen van respectievelijk drie en vier traveeën en telkens drie bouwlagen onder afgewolfde zadeldaken. In de loop van de eerste helft van de 19de eeuw zijn beide diephuizen voorzien van één laatclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel; tot 1999 was pand opnieuw opgesplitst in twee woonsten. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 2000 naar ontwerp van architect C. Verraes (Brugge) onder meer samenvoegen van de woningen. Heden dubbelhuisopstand met deur in vierde travee; laatst genoemde met gedeeld bovenlicht en voetenschraper. Typische ordonnantie met kordonvormende lekdrempels op de bovenverdieping, aflijnende waterlijsten en geprofileerde, omlopende kroonlijst. Rechthoekige vensters; doorgetrokken lekdrempels. Blinde vensters in de uiterste zijtravee van de lagere derde bouwlaag. De achtergevel behoudt rechts een bakstenen puntgevel met vlechtingen.

Interieur. Salons versierd met schouwen in empire- en Louis-Philippestijl met verfraaide boezems onder meer voorzien van meanders en eierlijsten. Eenvoudige 19de-eeuwse trap. Kamers met eenvoudige 19de-eeuwse schouwtjes.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 21 september 1999.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia