Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

"HIER WOONDE / FRANK VAN ACKER / MINISTER VAN STAAT / BURGEMEESTER VAN BRUGGE / °1929 † 1992 / VAN ACKERSTICHTING VZW", zie recente gedenkplaat. Monumentaal herenhuis van acht onregelmatige traveeën en drie bouwlagen onder twee schilddaken (nok parallel aan de straat) uit de tweede helft van de 18de eeuw. In 1849, bouwen van de classicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met links eenvoudige koetspoort (huidig nummer 80). In 1881, verbouwen van poortgebouw, grosso modo, zie huidig uitzicht. Kort vóór de Eerste Wereldoorlog, scheiden in twee afzonderlijke woningen. In 1913, aanbrengen van rechter deur. In 1914, verbouwen van toenmalige rechter woning naar ontwerp van architect A. Dollé (Brugge). "Kunstige Herstelling" van 1997-1998 naar ontwerp van Groep Planning onder meer opnieuw samenvoegen van beide panden en vrij grondige verbouwing van het interieur in functie van nieuwe functie als hotel. Begane grond met typerende geleding van Franse voegen. Rechthoekige vensters op doorgetrokken lekdrempels. In derde en zevende travee, deuren op twee treden met voetenschraper. Houten kroonlijst op klossen.

Links, voormalige koetspoort onder zadeldak (nok loodrecht op straat), heden doorgang naar garages en grote tuin met boomgaard en vijvertje. Bepleisterde lijstgevel met rondboognis waarin rechthoekige poort en halfrond bovenlicht. Aflijnende houten kroonlijst en entablement met fijne waterlijst. Bewaard houtwerk onder meer waaiervormige roedeverdeling in bovenlicht en vleugelpoorten. Rechts, voetenschraper. Achtergevel, zie voorgevel.

Interieur. Doorgang deels overbouwd en deels met bewaarde ordonnantie van gekoppelde pilasters met rijkere variante van Ionische kapitelen onder kroonlijst en tongewelf.

Grote stadstuin met achteraan paviljoen van twee bouwlagen van 1927 in cottagestijl onder invloed van Anglo-Normandische architectuur.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 41/1849, nr. 66/1881, nr. 513/1913, nr. 15/1914.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 28 november 2000.