Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

Beschrijving

Breedhuis van vier + één traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen) met rechts achteruitspringend poortgebouw van twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op Nieuwe Gentweg), op hoek van inrit naar tuin van Garenmarkt nummer 10. Kern dateert mogelijk uit de 16de eeuw, verbouwd in de 18de eeuw.

Verankerde, bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel; centraal dakvenster in klokgevel onder driehoekig fronton. Rechthoekige vensters met sluitsteen, beluikt op begane grond en op de bovenverdieping in vlakke, licht uitspringende omlijstingen met sluitsteen en spiegel op de borstwering. Omlopende houten kroonlijst op klossen.

Poortgebouw afgelijnd door doorgetrokken kroonlijst op klossen. Brede poort in geprofileerde omlijsting; vleugeldeur onder rechthoekig bovenlicht met recent, geometrisch ijzerwerk. Verankerde zijgevel vertoont verschillende bouwsporen; twee halfronde, betraliede benedenvensters, op de verdieping rechthoekig en rond venster.

Interieur. Voormalige koetsdoorgang geritmeerd door pilasters. In het huis zelf: balklagen uit de 16de eeuw bestaande uit moer-, kinder- en strijkbalken met sleutelstukken. Het salon aan straatzijde bewaart een merkwaardige schouw van faience uit de tweede helft van de 18de eeuw, ontworpen door architect-beeldhouwer H. Pulinx senior; aan tuinzijde witmarmeren schouw. Houten, empiregetinte, Engelse trap; in trapzaal gestileerd rozet in sterpatroon met opschrift en datering "A. PIESENS/ 1842/ L. RIJCKASEIJS", naar de toenmalige eigenaar Auguste Piessens. Eiken, 18de-eeuws dakgebint.

Aan tuinzijde, voormalig koetshuis, verhoogd in de loop van de 19de eeuw, zie bouwnaad en kleine rechthoekige vensters onder strek.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, mei 1979.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 244.
  • D'HOOGHE C., De huizen van het Zuidproosse te Brugge van circa 1400 tot 1920, Brussel, 1997.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

Aanvullende informatie

In de vrij uitgestrekte stadstuin bevindt zich aan de westzijde een voormalige oranjerie, geritmeerd door vijf natuurstenen rondbogen op pilasters. In de loop van de 19de eeuw werd de oranjerie verhoogd met een halve bouwlaag. Rechthoekige vensters en deuren onder strek.
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002322, Brugge: Magdalenakwartier - Deel 2 (S.N., 2004).